ФІНАНСОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І РЕПАРАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ

Read it in English

REDRESS співпрацює з партнерами в Україні та в усьому світі, щоб дослідити потенційні юридичні шляхи фінансової відповідальності та надання компенсацій жертвам війни в Україні. 

В контексті повномасштабного вторгнення Росії в Україну, що почалося 24 лютого 2022 року, а також окупації Криму Росією і конфлікту на сході країни, що триває з 2014 року, неодноразово повідомлялося про масштабні порушення міжнародного права і міжнародні злочини. Постраждалі не можуть чекати до кінця вторгнення: потрібні невідкладні дії щоб допомогти їм подолати шкоду, якої вони зазнали, і заново побудувати своє життя. 

Згідно з міжнародним правом, Україна як держава, а також постраждалі від грубих порушень прав людини і серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, мають право на відшкодування. 

Наш проект 
Що ми робимо 

Проект REDRESS по Україні базується на напрацюваннях вже існуючих проектів з санкцій і повернення активів і охоплює три ключові сфери: 

Ми працюємо щоб: 
  1. Розслідувати, брати участь в судових процесах і адвокатувати за пошук реалістичних шляхів притягнення винних до фінансової відповідальності і перенаправлення коштів для допомоги постраждалим від війни в Україні; 
  2. Покращувати обізнаність міжнародних і національних акторів, у тому числі і самих постраждалих, включно з постраждалими від сексуального насильства під час конфлікту, стосовно ситуації з репараціями для України; 
  3. Підвищувати спроможність організацій громадянського суспільства і постраждалих долучатися до використання існуючих  і створення нових механізмів відшкодування 
  4. Посилювати спроможність громадянського суспільства та інших акторів робити подання згідно з вимогами законодавства Великої Британії що регулює накладання санкцій у зв’язку з вторгненням Росії в Україну і оцінювати вплив санкцій на осіб, на яких вони накладені.  
Як ми це робимо? 
  • Ми опублікували брифінг ‘SANCTION. CONFISCATE. COMPENSATE. Repurposing Frozen Russian Assets for Victims in Ukraine’ з рекомендаціями для уряду Сполученого Королівства і продовжуємо працювати у напрямку розробки  нових законодавчих актів, які дадуть можливість законної конфіскації заморожених активів у Сполученому Королівстві і адвокації за їх прийняття. 
  • Ми написали відкритого листа уряду Сполученого Королівства і продовжуємо адвокаційну діяльність щодо перенаправлення 2,5 мільйонів фунтів від продажу футбольного клубу «Челсі» для українців, що постраждали від війни. 
  • На основі нашої «Концепції фінансової відповідальності за катування та інші порушення прав людини», ми продовжуємо вивчати, досліджувати і брати участь у заходах і обговореннях щодо можливих шляхів фінансової відповідальності в контексті війни в Україні, у тому числі таких аспектів як виконання судових рішень і провадження в цивільному суді (новини з цього приводу очікуються незабаром).  
  • REDRESS у партнерстві з Global Survivors Fund розробляє брифінг щодо поточної ситуації з виплатами відшкодування і продовжує підтримувати національних і міжнародних учасників у розробці та впровадженні репараційних механізмів. 
  • На основі нашої поточної роботи з Робочою групою з прав потерпілих в рамках «Коаліції за Міжнародний кримінальний суд (МКС)», ми продовжуємо підтримувати українських діячів громадянського суспільства та представників потерпілих стосовно участі в роботі МКС та відшкодуванні збитків. 
  • Ми опублікували коротке пояснення для громадянського суспільства щодо цільових санкцій Великобританії (оновлена версія буде доступна незабаром). 
  • Ми навчаємо і заохочуємо діячів громадянського суспільства  готувати проекти запитів на накладення санкцій відповідно до Положення про Росію в рамках британського Глобального режиму санкцій за порушення прав людини, згідно з формою подання, що ми розробили для неурядових організацій.  
  • Ми працюємо як частина глобальної коаліції з санкцій у партнерстві з  Human Rights First.
Споріднені проекти 

В рамках нашої програми Justice International REDRESS також працює над забезпеченням відповідальності за порушення прав людини в Україні шляхом просування універсальної юрисдикції за допомогою громадського представництва та стратегічних судових процесів шляхом участі в групі з адвокації за універсальну юрисдикцію разом з організаціями ECCHR, FIDH і TRIAL International 

Докладнішу інформацію можна отримати від наших колег: юридичної консультантки Вікторії Керр  ([email protected]) і юридичної асистентки Олени Ткачової ([email protected]). 

Photo credit: Diana Lozovska/ Pexels