REDRESS РАЗОМ З GLOBAL SURVIVORS FUND ВИВЧАЮТЬ ШЛЯХИ ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ЖЕРТВАМ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

READ THE PRESS RELEASE IN ENGLISH

14 грудня – у новому брифінгу REDRESS, підготовленому у співробітництві з Global Survivors Fund (GSF), розглядається складна ситуація з відшкодуванням збитків постраждалим від війни в Україні, в тому числі жертвам сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надаються рекомендації стосовно створення єдиної комплексної програми репарацій.

За міжнародним правом право на репарації і відшкодування заподіяної шкоди має не тільки Україна як держава, але й  індивідуальні жертви грубих порушень прав людини і серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Ініціативи стосовно індивідуальних репарацій для постраждалих в Україні, що вже існують, або знаходяться на шляху до реалізації, включають судові механізми, в тому числі компенсацію в певних цивільних справах, адміністративні механізми, які передбачають компенсацію тим, хто зазнав майнової шкоди, а також репараційні заходи для осіб, що постраждали від порушень прав людини під час перебування в полоні. Наразі ці ініціативи розглядаються як “допомога”, а не репарації. До повномасштабного вторгнення створення системи репарацій було частиною ініціатив перехідного правосуддя в Україні, однак ці ініціативи так і не були втілені в державну політику або нормативно-правову базу.

Існують вже розроблені ініціативи, спрямовані на задоволення потреб постраждалих від сексуального та ґендерно зумовленого насильства, кількість випадків якого збільшилась в Україні з 2014 року. Одна з цих ініціатив, реалізація якої відбувається за технічної підтримки Global Survivors Fund, спрямована на розробку програми невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, створення реєстру постраждалих, заснування фонду та роботу над інноваційними формами фінансування компенсацій, включаючи перепрофілювання активів правопорушників.

На міжнародному рівні створення міжнародного реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, що базується в Гаазі, прокладає шлях до майбутнього міжнародного механізму компенсації. Трастовий фонд для постраждалих при Міжнародному кримінальному суді також може здійснювати відшкодування, підтримку та реабілітацію постраждалих через свої мандати на відшкодування та допомогу, тоді як Європейський суд з прав людини все ще залишається тією установою, до якої можуть звертатися постраждалі від порушень, які мали місце до 16 вересня 2022 року.

Незважаючи на існування цих варіантів, у брифінгу підкреслюється, що складність картини репараційних ініціатив призводить до відсутності ясності щодо того, що саме означають репарації для України та постраждалих від війни. Автори дослідження рекомендують національним і міжнародним акторам виробити цілісне розуміння обсягу репарацій для індивідуальних постраждалих в короткостроковій і довгостроковій перспективі, а також того, як такі репарації можуть бути забезпечені паралельно із зусиллями з економічного відновлення або в рамках правосуддя перехідного періоду.

У брифінгу також рекомендується покращити координацію між національними та міжнародними акторами та зробити все можливе, щоб репараційні ініціативи були орієнтованими на постраждалих, тобто щоб саме особи, що зазнали шкоди, відігравали провідну роль на всіх етапах створення програми – від її розробки до реалізації. Міжнародне співтовариство також має приймати участь у фінансуванні відшкодування збитків жертвам війни в Україні, в тому числі шляхом конфіскації активів злочинців та реалізації інших інноваційних підходів  до фінансування репарацій.

Брифінг відображає результати обговорень що відбувалися семінарі, проведеному у вересні REDRESS, Global Survivors Fund та Фондом World for Ukraine в рамках саміту “Світ для України” в Жешуві, Польща, який зібрав українських та міжнародних юристів, науковців, представників організацій громадянського суспільства та політиків, які працюють над створенням можливостей для надання та фінансування репарацій постраждалим від війни в Україні. Global Survivors Fund та REDRESS висловлюють подяку учасникам заходу за внесок у дискусії та розробку цього брифінгу.

За докладнішою інформацією звертатися до Єви Санчіс, голови відділу комунікацій   REDRESS, по електронній пошті [email protected] чи за телефоном +44 (0)20 7793 1777.

Фото: © REUTERS/Ахмед Джадалла.